Advies op maat van één van onze specialisten

Het installeren van een elektrische kookplaat is echt geen eitje

De meeste mensen denken bij de installatie van een keramische of inductie kookplaat: dat doe ik zelf wel even. Maar zo eenvoudig is het niet. Meestal komt er meer bij kijken dan alleen het inbouwen van de elektrische kookplaat. Veel keramische en inductie kookplaten hebben een hoog vermogen, waardoor een gewone enkele wandcontactdoos niet volstaat. U hebt dan een perilex wandcontactdoos nodig. Deze moet u aansluiten op een 2 x 230 V eindgroep of zelfs een 3 x 230V / 400V eindgroep bij kookplaten met een vermogen hoger dan 2 x 16A x 230V = 7360 Watt.

Bij Van Kapel kunnen onze servicemonteurs zo nodig een afzonderlijke fornuisgroep voor uw elektrische kookplaat installeren. Soms kunnen onze monteurs de elektrische kookplaat eenvoudigweg met een YMvK-kabel vanaf de meterkast naar de kruipruimte installeren. Soms heeft de installatie wat meer voeten in de aarde en voeren onze installateurs de bekabeling uit met opbouw elektrawerk.

Met Van Kapel voldoet uw installatie aan de NEN 1010 eisen

Een fornuisgroep voor een elektrische kookplaat mag niet worden gebruikt als aftappunt voor andere aansluitpunten. Gebeurt dit wel en ontstaat er schade door een overbelaste elektra eindgroep, dan is de kans groot dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet uitkeert. Steeds meer verzekeraars nemen in hun voorwaarden op dat ze de schade alleen vergoeden als een woonhuis voldoet aan de NEN 1010 norm. Als u gebruikmaakt van onze inbouwservice en uw kookplaat laat installeren door onze servicemonteurs bent u ervan verzekerd dat uw elektrische installatie aan de NEN 1010 norm voldoet.


De verschillen tussen een keramische en een inductie kookplaat

Koken op keramische en inductie kookplaten heeft nogal wat voordelen. Om te beginnen is het beter voor het milieu. Het is veiliger, omdat er geen sprake is van open vuur. En de kookplaten zijn makkelijker schoon te maken dan een gasfornuis.
Bij keramische kookplaten liggen een aantal elektrische verwarmingselementen onder een glasplaat. Deze kleuren rood zodra ze zijn opgewarmd. Dit duurt meestal 1 tot 2 minuten. Bij inductie kookplaten worden de pannen verwarmd door een magnetisch veld. Alle warmte gaat gelijk naar de pan waardoor u vrijwel meteen kunt gaan koken.

Inductie kookplaten zijn ook net even iets makkelijker schoon te maken, omdat de warmte niet in de plaat zit. Bij keramische kookplaten duurt het even voordat ze zijn afgekoeld.

Bij een inductie kookplaat heeft u absoluut nieuwe pannen nodig

Kiest u voor een inductie kookplaat, dan komt daar nog een kleine extra investering bij kijken. U heeft dan speciale pannen nodig met een dikke magnetische laag. Bij een keramische kookplaat kunt u uw huidige pannen gewoon blijven gebruiken. Maar let op: de bodem van uw pannen moet wel waterpas zijn. Zijn ze krom getrokken, dan sluit de bodem niet goed aan. Het kost dan niet alleen meer tijd, maar ook meer elektriciteit om te koken. Uw pannen waarvan de bodem niet helemaal recht is, kunt u dan ook het beste vervangen.

Bij Van Kapel hebben we zowel voor koken op een keramische kookplaat als een inductie kookplaat een uitgebreide collectie Tefal pannen. Dus stapt u over op elektrisch koken, dan kunnen we er meteen voor zorgen dat u onder de pannen bent.

Is uw koelkast, vaatwasser, oven, magnetron of afzuigkap aan vervanging toe?

Wij bouwen er graag een nieuwe voor u in. Wat geldt voor het vervangen van uw gasfornuis voor een keramische of inductie kookplaat, geldt voor alle apparatuur in uw keuken. Onze servicemonteurs bouwen uw nieuwe apparaat graag voor u in.

Dus is uw koel-vriescombinatie, oven, combimagnetron, vaatwasmachine of afzuigkap stuk of aan vervanging toe? Kom langs in onze showroom of ga naar onze webshop en kijk of wij de opvolger in huis hebben. Heeft u het apparaat gevonden dat aan al uw verwachtingen voldoet? Dan bouwen onze servicemonteurs het graag voor u in. Kortom, met onze inbouwservice maken wij van uw keuken weer uw droomkeuken.